• Palacio Valdés Theatre. AvilésThe theatre has a mobile wooden mechanism under the seating patio that enables two positions: inclined for theatre performances and level for dancing or other events.The recovery of the movement required a surgical repair and reinforcement intervention, based in the concept of minimal intervention.For that purpose structural grafts were used, and minimal design changes were introduced all aimed to recover its correct motion.         +

  •  Restoration of the city wall. LaguardiaLaguardia is a walled village, capital of Rioja wine region. During the last centuries, the once defensive wall had been hollowed to create windows for the dwellings inside, turning its shape unrecognizable.Phase III of the restoration project, as a part of the Master Plan, partially recovered its shape while being compatible with the rights of the owners and the habitability conditions of the dwellings.        +

  • Restoration of the Orgaz medieval tower. Fontecha Composed by a palace and the said tower, none of the wooden structural elements remained on site, while having relevant damages in the ashlar walls.The project repairs those damages, recovers the wooden structure and gives the ensemble a new use: the headquarters of the School of Crafts Micaela Portilla.The restoration works themselves are being carried out by the students of the stonework, masonry and carpentry workshops.         +

  •  Municipal music school. Vitoria-GasteizBuilt as a seminar, turned into a police station and then abandoned, the city Council decided to refurbish it to be a music school.The idea was to offer the city a new music school, modern functional, attractive and representing the town’s cultural policy.The plan included to highlight the recently restored city wall and its exceptional site in the heart of the old city.The design was aimed to rationalize spaces and circulation, and create the best acoustic conditions in the concert hall and the instrumental classrooms, all in respecting the essence of the building.      +

  •  Gure Chokoa building. Vitoria-GasteizBuilt as a family house in what were the outskirts of Vitoria in the early 20th century, the house had later been a school and then abandoned.The city Council decided to convert it into the City Planning office. The design proposes a dialogue between new and old, while respecting the existing and introducing new elements with a contemporary language.The design included an iconic wood and glass lift, and new partitions for the offices which create a fluid and transparent work space.      +

  •  Visitors’ centre. Salinas de AñanaOnly the perimeter walls of what once had been a salt warehouse still remained.The project was aimed to give the Salt Valley a representative building the site for uses related to visitors.The design is intended to create an icon, a single and clean space inside a wooden ellipsoid, able to be easily adapted to changing uses.The technique used is a personal adaptation of a single layer wooden strip construction technique for ships into a complete functional skin.       +

  •  Rehabilitation of Iduia Palace.  OzaetaComposed by a main building and an annex, originally housing the stables, the rehabilitation project concentrates all the public uses of the village: the city hall, the ambulatory and the cultural centre.The treatment of the volumes clearly differentiates the origin of both, creating a wooden flat roof that clears the main building accentuating its rotundity.The project treats with special care the below deck space, creating a dialogue between the transparent partitions and the complex original wooden structure which has been respected in its integrity.       +

  •  Private house restoration. BizkaiaBuilt in the 18th century in a narrow allotment, the house lacked light.Accordingly light and space became the main design tools for the rehabilitation of the house.Old materials with a contemporary language were used to fulfill the program of a single family and turn the building comfortable and bright.The patio articulates the space as creates a light stream from the roof. All three levels are organized in a delicate mix of continuous and closed spaces.       +

  • El Mineral restaurantResulting the winner design of competition based in bioclimatic concepts, the dining was conceived as a removable wooden box supported in metallic posts leaving the ground almost untouched, and a concrete box placed backwards shelters the kitchen and storage areas.Solar active systems such as photovoltaic modules integrated in the shading panels were used as design arguments.The ensemble was designed with Oregon pine and moduled to be factory produced and assembled on site. It shows the concern in organizing private and public spaces and their relative position respect to access and views.       +

  •  Private house. Vitoria-GasteizSpace, light and simplicity were together with the implantation in the plot the driving concepts to design this single family house.The organization of spaces, openings and accesses offers degrees of privacy adapted to the character of each space.Understanding sustainability with a global approach, design, construction systems, materials and the use of passive solar concepts are aimed to improve the energy efficiency and to increase global comfort.        +

  •  Salvatierra East DevelopmentThe project involves the extension out of the city walls to the East and represents the bigger development of Salvatierra until today.The integrity of the city wall is safeguarded by a continuous green space that liberates it, creating a dialogue between the wall and the central square of the development.Density reduces as distance to the square increases, allocating the social apartments around it and the rest of the apartments and single-family houses in the adjacent streets.The development comprises 450 dwellings.       +

  •  Salburua development. Vitoria-GasteizFinalist of a competition, the project develops 211 dwellings in a block.A rectangular base designed around a central patio holds a 20 storey tower, the iconic element of the project, coated with translucent materials, designed to create a reference in the city skyline.The materials and systems together with the active solar systems were designed to reduce the carbon footprint.Special attention was paid to the study of sun shades, having an influence in the position of the tower and the spatial organization of the ensemble      +

  •  Workshops for the School of Crafts Micaela Portilla. FontechaThe imposing presence of the tower conditions the design of the workshops.We opted to submit the volume of the workshops, creating an extension of the base of the tower, but by using a contemporary language.The materials used are those that the students can work out and the design was conceived to allow them execute the works. Each roof is composed by four wooden hyperbolic paraboloids held by two crossed tensioned plates. The lighting is performed by elevating one or two of the ends of each paraboloid.      +

  •  Condestable Palace. PamplonaThe rehabilitation of the Condestable Palace was won after an open competition in 2002. Fernando Tabuenca and Jesus Leache the design team, trusted us the intervention to preserve the decorated four centuries old wooden structure, and make possible a change of use, accomplishing the technical regulations all in respecting the whole carpentry.The project became a research field where to implement and redesign repair solutions, but mainly to create new reinforcement methods. The new reinforcement solution had to respect all the paintings and mouldings of the wooden ceilings, thus it had to be done above the beams, but then the joists on top of the beam did not leave room enough. Both the rehabilitation and the intervention in the wooden structures have been awarded.      +

  •  Structural diagnosis. House in Garachico, Canary IslandsThe Insular Council of Tenerife, owner of the land and the house, worried about the possibility of opening the house to the public without producing any alteration in it, commissioned us a diagnosis of the wooden structures.Together with local architect Silvia Buján, a comprehensive assessment was carried out including every floor and roof with special attention to biological, construction and structural pathologies. Structural calculations of every frame allowed knowing the accurate condition of each room.        +

  •  Rehabilitation of an apartment building.Vitoria-GasteizPromoted by the owners, the project consisted in the updating of the structure, and other common elements such as the lift and both facades.Carried out in collaboration with architect Arantxa Gujarro, a surgery intervention was undertaken under the principle of minimal intervention.It consisted in a comprehensive assessment of the condition of the structure, the repair of the existing pathologies and the reinforcement of the under-dimensioned joists and beams. A new glass façade was designed to substitute the original structural glass and wooden rear façade that had collapsed.      +

  •  Structural diagnosis of an old flour factory in Abarca de Campos. PalenciaBuilt with brick walls and wooden frames, the factory is composed by several naves of different makes and periods.Having suffered partial interventions in the past, we collaborated with architect José Antonio Salvador in the assessment of the condition of the large number of frames so as to individually assign a resistant class previous to a further structural calculation. A specific methodology had to be developed for that purpose.        +